Openen en sluiten

Openen en sluiten

Aan het begin van iedere activiteit wordt er geopend. Hier wordt het jaarthema geroepen en het taklied gezongen. Bij het sluiten wordt ook het jaarthema geroepen en een linkshandige scoutshanddruk gegeven. Tijdens het openen en sluiten wordt telkens in een bepaalde formatie gestaan, afhankelijk van de tak (Carré, hoefijzer of rij). Het openen en sluiten is voor de leiding een moment om de activiteit te evalueren en aankondigingen te doen.

Den Overgang

Den Overgang

Het scoutsjaar start ieder jaar met “Den Overgang”. Dit vindt steeds plaats tijdens het eerste weekend van september. Op vrijdagavond gaan de 3de jaars givers (Gidsen + verkenners) op nachtdropping samen met de jins. De 3de jaars jonggivers (jonggidsen + jongverkenners) spelen een begeleid nachtspel. Zaterdagnamiddag trekt de gehele scoutsgroep naar de overgangplaats, gelegen bij de Rollekenbergen (Haarlebeek, vlak aan de Lilse Bergen, 51,27718 NB 4,83637 OL). Hier wordt door iedereen het overgangspel gespeeld in de bossen. Er is een kabelbaan opgesteld, de 3de jaars jonggivers, givers en jins die overgaan naar een hogere tak gaan hier van de kabelbaan om te laten zien dat ze hun grenzen kunnen verleggen. Verder worden er vele randactiviteiten georganiseerd. De kapoenen en kawellen (kapoenen + welpen) die overgaan worden “opgeworpen”. Hierbij wordt een geschrankte menselijke ketting gevormd waartussen de kinderen worden opgegooid, een zeer leuke ervaring. ’s Avonds is er een barbecue voor de ouders en kinderen georganiseerd op het scoutsplein. Voor de kinderen is er animatie in de vorm van een kinderkermis, de foto’s van de kampen worden getoond en de leiding wordt voorgesteld. De avond wordt afgesloten met een gezellig kampvuur.

Den Aftrap

Jeugdweek

Tijdens de herfstvakantie slaan alle jeugdbewegingen van Beerse samen met de jeugdraad de handen ineen om verschillende toffe activiteiten te organiseren. Het programma varieert ieder jaar, het is zeker de moeite om hier een activiteit van mee te doen.

Kranske

Iedere tak organiseert ieder jaar een kerstfeestje, dit noemen we ‘Het Kranske’. Bij de givers is het feestje ook vaak met overnachting.

Quiz

Quiz

De jaarlijkse quiz van onze scoutsgroep gaat door in GC Het Heilaar. De quiz staat gekend als leuk en toegankelijk. Daarom verwelkomen we ieder jaar een veertigtal ploegen. De quiz gaat gewoonlijk door in april.

Mamoet

Mamoet

Vroeger was deze fuif een fenomeen in de regio. De fuif heeft enkele jaren niet bestaan, maar sinds 2016 organiseert Scouts en Gidsen Beerse terug ieder jaar deze fuif in fuifzaal Futur in Turnhout. De zaal ingekleed als jungle en dansen tot in de vroege uurtjes, terwijl onze scouts de kas spijst. Mamoet gaat telkens door in het middelste weekend van de paasvakantie.

Na 2 edities te hebben afgelast door de pandemie, zijn we in september 2021 voor het eerst terug naar Beerse gekeerd, met als locatie de sportvelden aan de Rerum Novarumlaan. Met maar liefst 1500 bezoekers was het een van de succesvolste edities ooit.

Bierproeversavond

Bierproeversavond

De verkenners zamelen wat centen bijeen voor hun kamp met de bierproeversavond. Tientallen originele bieren worden geserveerd door de verkenners. De datum van de bierproeversavond bevindt zich in mei.

Herfstontmoeting

Herfstontmoeting

Elk laatste weekend van augustus trekt de leidingsploeg naar de Hoge Rielen in Kasterlee waar Scouts & Gidsen Vlaanderen ‘Herfstontmoeting’ organiseert. Tijdens dit weekend wordt met de onthulling van het nieuwe jaarthema het startschot gegeven voor het nieuwe scoutsjaar. Vormingsmomenten, gezellig samen zijn, shows en optredens zijn de elementen voor een geslaagd weekend.

Technieken

Technieken en lintje

Wat is een scout waard als hij zich niet kan oriënteren of geen goede sjorring kan maken? Onze scoutsgroep hecht veel belang aan technieken. Onder technieken verstaan wij alles wat met sjorren, oriënteren, survival, … te maken heeft. Vanaf de jonggivers (jonggidsen + jongverkenners) worden deze technieken aangeleerd. Vooral op de kampen wordt hier veel aandacht aan besteed. Hier worden de technieken aangeleerd via het techniekendossier, een bundel van onze scoutsgroep waar alle technieken worden uitgelegd. Op kamp krijgen de givers (gidsen + verkenners) de kans om “het lintje” te behalen. Hierbij moeten ze tonen dat ze de technieken voldoende beheersen en krijgen vervolgens een oranje lintje dat ze aan de linkerschouder van het hemd kunnen naaien. Bij de jonggivers kan het blauw lintje behaald worden, voor dit lintje moeten er veel minder technieken beheerst worden.

Uniform

Uniform

Elke scouts of gids draagt zijn/haar uniform met trots. Het uniform bestaat uit een beige hemd, een groene broek of rok en een beige das. Welpen dragen hierbij ook een groen welpenpetje. Voor kapoenen hoeft u niet het hele uniform aan te kopen, een t-shirt van Scouts & Gidsen Beerse en een beige das zijn voldoende. Het scoutsuniform kan aangekocht worden in de Hopper winkels van Scouts & Gidsen Vlaanderen. De Wandelstok in Beerse verkoopt de eigen t-shirten van Scouts & Gidsen Beerse en biedt ook de overige uniformstukken aan.

Leidingsweekend

Leidingsweekend

Ieder vierde weekend van september trekt de leiding op leidingsweekend. Hier wordt het reilen en zeilen van de scoutsgroep besproken en wordt het volledige scoutsjaar ineen gestoken. Dit weekend is er geen activiteit voor de leden.

WC papier verkoop

WC-papier verkoop

Het klinkt als een mop, maar dat is het niet! Om onze kas wat ruimte te geven organiseren we in november steeds een WC-papier verkoop. We gaan samen met onze leden huis aan huis verkopen. Een leuke traditie!

Eetavond

Eetavond

De eerste zaterdag van maart is het telkens onze eetavond, één van onze langstlopende en meest succesvolle tradities. Hier verwennen de leiding de ouders, oud-leden, leden en sympathisanten met een lekker diner. De eetavond gaat steeds door in parochiezaal “De Lambeer”.

Gidsenfuif

Gidsenfuif

Ook de gidsen zamelen geld in voor een leuk kamp! Dit doen ze met een kleine fuif voor leiding en vrienden. De gidsenfuif gaat ieder jaar door in mei.

Kamp

Zomerkampen

Naar jaarlijkse traditie organiseert elke tak een kamp tijdens de zomervakantie. De kampen gaan meestal door tijdens de maand juli of begin augustus, maar voor de exacte data kijkt u best even op het takhoekje. De jongste takken logeren in lokalen. Bij de kapoenen zijn dit vijf overnachtingen, bij de kawellen (kabouters en welpen) zijn dit er zeven. Jonggivers en givers overnachten gedurende tien nachten in tenten. Mooi weer is dan altijd goed meegenomen! Onze oudste tak, de jinners, gaan op buitenlands kamp. In onderling overleg beslissen de jinleiding en –leden naar welke landen zij dit jaar trekken.

Om de vier jaar wordt er een buitenlands kamp georganiseerd voor alle jonggivers en givers. Jinners beslissen zelf of ze hier aan deelnemen of liever een apart buitenlands kamp organiseren met hun tak. De voorbije jaren gebeurde het buitenlands kamp in samenwerking met de reisorganisatie Jeka. In 2021 trok de scoutsgroep naar Hongarije, in 2016 naar Zwitserland, in 2012 naar Oostenrijk en in 2008 naar Frankrijk. Het volgende buitenlands kamp, naar een voorlopig onbekende bestemming, zal plaatsvinden in 2024.

Jinfeestjes

Om de jinkas te spijzen organiseren de jinners en hun leiding verschillende jinfeestjes. Dit is voor zowel leiding als oudleiding de uitgelezen gelegenheid om de dansbenen in te smeren.

BAR

Afspraken over alcohol

Sinds september 2015 hebben we met onze scoutsgroep een eigen alcoholbeleid. Dit was nodig omdat de wettelijke leeftijdsgrens van zestien jaar voor verwarring kan zorgen in takken als gidsen en verkenners. Er wordt één simpele regel gehanteerd: enkel derdejaars gidsen en verkenners mogen alcohol drinken. Dit zijn meisjes en jongens met een leeftijd van 16 – 17 jaar. Natuurlijk zijn hier nog enkele voorwaarden aan verbonden. Iedereen is vrijblijvend om alcohol te drinken, zonder groepsdruk. De leiding houdt sterk toezicht en grijpt in waar nodig. Er wordt geen sterke drank gedronken. Tijdens het kamp mogen ze twee pintjes drinken ’s avonds aan het kampvuur, op het kranske zijn dit vijf pintjes verspreid over de hele avond.

Zowel de leiding als de groepsleiding staat sterk achter dit alcoholbeleid en zal niet aarzelen om in te grijpen indien nodig. Bij verdere vragen over dit onderwerp kan je steeds de groepsleiding contacteren op groepsleiding@scoutsengidsenbeerse.be.

Totemisatie

Totems en totemisatie

Scouts is geen scouts zonder een totem. Totemnamen kunnen een betoverende kracht hebben, kunnen een hoogtepunt van je scouts- en gidsenleven zijn. Velen van ons ervaren het zo. Bij Scouts en Gidsen Beerse wordt de totem toegekend bij de derdejaars givers (5de middelbaar). De totem is een dierennaam die wordt gegeven aan de hand van de karaktereigenschappen van de persoon. Een wolf is bijvoorbeeld aanpassend, communicatief, familiaal, handig, sluw, sociaal, trouw, vindingrijk en uithoudend. De leiding somt van iedere persoon de karaktereigenschappen op en zoekt een bijhorende totem. Deze totem wordt op kamp toegekend op de totemisatie. Dit is een dag waar de derdejaars givers verschillende leuke opdrachten moeten uitvoeren om te bewijzen dat ze de totem verdienen. ’s Avonds wordt dan volgens een typisch ritueel (helemaal in indianenthema) de totem toegekend. Hierbij ontvangen de getotemiseerden een dasring vervaardigd uit beenmerg met hun totem in gegrift.

Een voortotem is een voorvoegsel dat wordt toegevoegd aan de totem van een persoon. Dit voorvoegsel beschrijft een extra kenmerkende eigenschap van die persoon. Een voorbeeld is “Inventieve wolf”. De voortotem wordt toegekend op het jinkamp (6de middelbaar) en wordt in samenspraak met de groep gekozen.